Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ ταξινομεί το glyphosate ως καρκινογόνο

Στις 20 Μαρτίου 2015, το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις σχετικά με την καρκινογένεση πέντε οργανοφωσφορικών παρασιτοκτόνων. Συγκεκριμένα, το IARC κατέταξε το ζιζανιοκτόνο glyphosate, βασικό συστατικό του φυτοφάρμακου Roundup της Monsanto, και τα εντομοκτόνα μαλαθείο και διαζινόνιο ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), και ταξινόμησε τα εντομοκτόνα τετραχλωρβινφός και παραθείο ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (Ομάδα 2B). Το IARC διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν «περιορισμένες ενδείξεις» ότι το glyphosate μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα μη-Hodgkin και καρκίνο του πνεύμονα στους ανθρώπους.

Το IARC κατέληξε στην απόφασή του βασιζόμενο στην άποψη των 17 εξειδικευμένων επιστημόνων από 11 χώρες, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Λυών της Γαλλίας, για την εκτίμηση της καρκινογόνου δράσης των 5 οργανοφωσφορικών φυτοφάρμακων. Η σύνοψη των τελικών αξιολογήσεων, μαζί με μια σύντομη αιτιολογία, δημοσιεύεται στο διαδίκτυο στην επιθεώρηση The Lancet Oncology. Οι λεπτομερείς αξιολογήσεις δημοσιεύονται ως τόμος 112 των μονογραφιών του IARC. Το Δελτίο Τύπου του IARC που ανακοινώνει την αξιολόγηση είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/MonographVolume112.pdf

Μετά την ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι το glyphosate κατατάσσεται στο 2ο επίπεδο ανησυχίας (κυρίως στη βιομηχανική χρήση) από 4 επίπεδα για πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Τα επίπεδα 4 είναι:

Ομάδα 1 – γνωστές καρκινογόνες ουσίες,

Ομάδα 2 – Πιθανή ή πιθανές καρκινογόνες ουσίες (όπου κατατάσσεται το glyphosate)

Ομάδα 3 – Δεν έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνος

Ομάδα 4 – Μάλλον δεν είναι καρκινογόνος

pesticide_research_table

Η αξιολόγηση του IARC έρχεται καθώς το glyphosate πρόκειται να εγκριθεί εκ νέου φέτος στην Ευρώπη

Το glyphosate χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνα με εκτιμώμενες ετήσιες πωλήσεις 6 δις $. Το κυκλοφόρησε στην αγορά η εταιρία Monsanto με την εμπορική ονομασία Roundup από τη δεκαετία του 1970. Αυτή τη στιγμή το glyphosate είναι το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο του κόσμου τόσο για οικιακή χρήση αλλά κυρίως, γύρω στο 80% του συνόλου των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών οι οποίες έχουν τροποποιηθεί για να είναι ανθεκτικές σε αυτό, επιτρέποντας στους αγρότες να ψεκάζουν μεγάλες ποσότητες σε αυτές τις καλλιέργειες για να σκοτώσουν τα ζιζάνια.

Το IARC δεν έχει ρυθμιστικό ρόλο και οι αποφάσεις του δεν οδηγούν αυτόματα σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς, αλλά η αξιολόγηση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για να ασκήσει πίεση στις ρυθμιστικές αρχές. Η αξιολόγηση δίνει νέα σπουδαιότητα στα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων (GE) καλλιεργειών που έχουν σχεδιαστεί να ανέχονται πολλαπλές εφαρμογές ζιζανιοκτόνου. Στα δεκαπέντε χρόνια μετά την εισαγωγή των «Roundup Ready» καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας της Monsanto, περισσότερα από 500 εκατομμύρια επιπλέον κιλά glyphosate και άλλων ζιζανιοκτόνων έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι έντονα … και αυξανόμενα

Ενώ τα στοιχεία της περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλεί το glyphosate – ανθεκτικά υπερμεγέθη ζιζάνια, καταστροφή των οργανισμών του εδάφους, και απειλή για την επιβίωση των επικονιαστών, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες – έχουν γίνει γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, η απόδειξη των επιπτώσεων του στην υγεία μόλις σχετικά πρόσφατα έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται.

Όπως περιγράφεται στην επιστολή από την Αμερική (περιλαμβάνεται στον Βασικό Οδηγο για τους ΓΤΟ που μπορείτε να κατεβάσετε από αυτό το ιστολόγιο) η έρευνα δείχνει ότι οι καλλιέργειες Roundup Ready περιέχουν πολλές φορές περισσότερο glyphosate, και το τοξικό προϊόν αποδόμησής του ΑΜΡΑ, από τις κανονικές καλλιέργειες. Ίχνη του glyphosate έχουν βρεθεί σε μεγάλο βαθμό στα ούρα των ευρωπαίων πολιτών. Παρομοίως ίχνη του glyphosate έχουν επίσης βρεθεί στο μητρικό γάλα και στα ούρα των Αμερικανίδων μητέρων, καθώς και στο πόσιμο νερό τους. Τα επίπεδα στο μητρικό γάλα ήταν ανησυχητικά υψηλά – περίπου 1.600 φορές υψηλότερα από ό, τι είναι επιτρεπτά στο ευρωπαϊκό πόσιμο νερό. Περνώντας στα μωρά μέσω του μητρικού γάλακτος, ή το νερό που χρησιμοποιείται για το γάλα-σκόνη, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα απαράδεκτο κίνδυνο για την υγεία του βρέφους αφού το glyphosate είναι ύποπτο για ορμονικές διαταραχές. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το ζιζανιοκτόνο είναι επίσης τοξικό για το σπέρμα.

Μελέτες σε ζώα που τράφηκαν με ΓΤ τρόφιμα ή / και glyphosate, δείχνουν ανησυχητικές τάσεις από πλευράς επιπτώσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης σε ζωτικά όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά, βλάβη στους ιστούς του εντέρου και της χλωρίδας του εντέρου, διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναπαραγωγικές ανωμαλίες, και φυσικά, όγκοι.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s