10ο Συνέδριο GMO-Free Europe – Διακήρυξη του Βερολίνου

gmo-free-europe

Με την ευκαιρία του φετινού συνεδρίου για μια Ευρώπη χωρίς ΓΤΟ (GMO-FREE EUROPE Conference 2015) που έγινε στο Βερολίνο από τις 6 έως 8 Μαϊου 2015, οι ελεύθερες από ΓΤΟ Ευρωπαϊκές περιοχές του Δικτύου, ένα δίκτυο από ΜΚΟ και η Ένωση σόγιας του Δούναβη ανακοίνωσαν την διακήρυξη του Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 400 συμμετέχοντες από 65 χώρες συζήτησαν τα τρέχοντα ζητήματα στο θέμα των ΓΤΟ με έμφαση στις νέες πολιτικές και επιστημονικές εξελίξεις.

Η Διακήρυξη του Βερολίνου εστιάζει στα παρακάτω:

1 – στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς εξαίρεσης (ρήτρα Opt-Out). Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη από τις ελεύθερες από ΓΤΟ περιοχές καλούν όλες τις εθνικές κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν νομικά δεσμευτικές απαγορεύσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

2 – Οι σύνεδροι συζήτησαν την έλλειψη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πρωτεΐνη επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες των σημερινών εισαγωγών σόγιας. Η Διακήρυξη απαιτεί περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αυτό και την προώθηση μιας βιώσιμης παραγωγής με τη χρήση μη-ΓΤΟ ελαιούχων σπόρων, πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και οσπρίων στην Ευρώπη.

3 – Όσον αφορά τη Διατλαντική Συνεργασία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) οι συμμετέχοντες στο συνέδριο απαιτούν τα υφιστάμενα πρότυπα να μην μειωθούν.

4 – Επιπλέον, όλα τα χωρίς ΓΤΟ προϊόντα και σπόροι πρέπει να παραμείνουν χωρίς ΓΤΟ και η μόλυνση των μη ΓΤ-σπόρων και τροφίμων, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα, πρέπει να απαγορεύεται. Ακόμη, οι συμμετέχοντες ζήτησαν σαφή σήμανση όλων των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

5 – Τέλος, η δήλωση αναφέρει ότι οι νέες τεχνολογίες επί του παρόντος οι οποίες δεν ορίζονται ως ΓΤΟ πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες ακολουθώντας την αρχή της προφύλαξης.

Κατεβάστε την Διακήρυξη του Βερολίνου στα αγγλικά

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s