Η Ευρώπη αρχίζει σταδιακά να απαγορεύει το glyphosate

 500px-EUROPE-swiss-glyphosate-retail-ban

Στα τέλη του περασμένου έτους, το ολλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση της πώλησης των ζιζανιοκτόνων με βάση το glyphosate σε ιδιώτες. Επίσης και η Γαλλία πρόσφατα ανακοίνωσε την απαγόρευση για τα προϊόντα Glyphosate που θα τεθεί σε ισχύ το 2018.

Οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης της Ελβετίας, Migros και Coop, έχουν αφαιρέσει από τα ράφια τους τα προϊόντα που περιέχουν glyphosate.

Οι Ελβετικές αποσύρσεις ακολουθούν την ανακοίνωση του Γερμανικού γίγαντα λιανικών πωλήσεων REWE που θα αποσύρει τα προϊόντα που περιέχουν glyphosate από τα 350 καταστήματα κηπουρικής που διαθέτει μέχρι το Σεπτέμβριο το αργότερο.

Οι αποφάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν παρόμοιες αποσύρσεις και περιορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η Σρι Λάνκα, η Βραζιλία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κολομβία και η Αργεντινή είναι μεταξύ των χωρών που θέτουν περιορισμούς για το glyphosate τον τελευταίο καιρό. Το σημαντικό κίνητρο ήταν η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που πρόσφατα αναταξινόμησε την καρκινογένη δράση του glyphosate. Η IARC στις 25 Μαρτίου 2015 ανακοίνωσε ότι «το ζιζανιοκτόνο glyphosate ήταν πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο.»

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s